Competitiveness of fresh Mexican beef in the U.S. market


La competitividad de la carne fresca de res mexicana en el mercado estadounidense


https://doi.org/10.21670/ref.2015.32.a08

Authors

  • Jesús Armando Ríos Flores Universidad Autónoma de Baja California
  • Miriam Liliana Castillo Arce Universidad Autónoma de Baja California

Keywords:

livestock, beef, competitiveness, relative export advantage, constant market share

Abstract

Recently, Mexican farming has shifted from a process of extensive ranching and exportation of live cattle to highly technical processes for exporting a higher quality of fresh and frozen meat. This production dynamic is reflected in the greater stake of livestock in the agri-food industry and the gross domestic product (GDP) of Mexico and its share of the United States (U.S.) market. This paper quantifies the effect of production dynamics in the domestic market and the competitiveness of fresh beef in the U.S. using the constant market share (CMS) and relative export advantage (REA) techniques. We identified a stable growth path without presenting a comparative advantage. Similarly, this dynamic has generated a substantial increase in the U.S. market share, which is generated by a growth in the target market and increased competition within the meat sector in Mexico.

Resumen

Recientemente la ganadería mexicana ha transitado de un proceso de ganadería extensiva y exportación de ganado en pie, hacia procesos tecnificados y orientados a la exportación de carne fresca y congelada de mejor calidad. Esta dinámica productiva se refleja en una mayor participación ganadera en el PIB agroalimentario de México y en su participación en el mercado estadounidense. El objetivo de este documento es cuantificar el efecto de la dinámica productiva en el mercado nacional y la competitividad de la carne fresca de res en Estados Unidos mediante la participación constante de mercado y la ventaja relativa de exportación. Encontramos una senda de crecimiento estable sin presentar aún ventaja relativa. De forma similar esta dinámica ha generado un incremento sustancial en la participación en el mercado estadounidense, generada por un crecimiento del mercado receptor y por la mayor competitividad del sector cárnico en México. 

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Published

2015-07-01

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Author Biographies

Jesús Armando Ríos Flores

Universidad Autónoma de Baja California, Facultad de Economía y Relaciones Internacionales.

Miriam Liliana Castillo Arce

Universidad Autónoma de Baja California, Facultad de Economía y Relaciones Internacionales.