Food patterns characterization for Mexico and Sonora’s households, 2005-2006

  • Carlos Borbón-Morales
    cborbon@ciad.mx
    Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo
  • Arturo Robles Valencia
    artrobval@gmail.com
    Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo (ciad).
  • Luis Huesca Reynoso
    lhuesca@ciad.mx
    Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo (ciad).
Keywords: Consumption’s patterns, spending, distribution, income, households.

Abstract

This paper shows a descriptive analysis about the characterization of the consumption’s pattern in Mexico and Sonora, by determining how much money is spent in households and the proportion that those intended to consume on goods and services. Income level is considered to account for such classification. A comparison between the patterns of consumption is made for Mexico and Sonora in 2005, by emphasizing on food expenditures and some specific food products such as vegetables; including tomatoes, cucumbers, and peppers. The study also performs a look into the spending behavior in Mexico from 2000 to 2006, by contrasting the hypothesis of Modigliani and Friedman (Dornbusch, 2004; Camacho, 2000) and the mathematical formulation of Campbell and Mankiw (1989) on the assumption of the society’s consumption. It finally outlines a series of proposals for future studies.

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Published
1-January-2010
Section
Articles
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Carlos Borbón-Morales
Investigador del área de Desarrollo Regional, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo (ciad).
Arturo Robles Valencia
Estudiante de maestría en Desarrollo Regional en el Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo (ciad).
Luis Huesca Reynoso
Investigador del área de Desarrollo Regional, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo (ciad).